Tips & råd

Kakel eller klinker

Kakelplattor är den typ av platta man använder på väggar. Glasyren är gjord för att hålla för det slitage som blir på en vägg. Klinkerplattan har en hårdare typ av glasyr och är hårdare bränd för att klara slitaget på golv.

Plattstorlek

I ett litet rum kan man använda ett större format på plattorna för att få rummet att se större ut. Om du har lågt i tak kan du använda en stående avlång platta för att ”höja” väggen. Har du å den andra sidan lågt i tak kan en bård en plattrad nedanför taket ”sänka” taket.

Golvvärme

Om du ska installera golvvärme måste du kontrollera med oss om det material du tänkt välja klarar golvvärme.

Uterum / utomhusmontage

Klinker till uterum passar utmärkt, men du måste tänka på att ha en platta som tål värmeväxlingar. Om uterummet är inglasat och det inte kommer in något regn eller snö, kan du använda en platta av bra kvalitet.
Om plattorna ska ligga utomhus utsatt för regn och snö, så måste du ha en frostsäker platta.

Kakelsättning

Är du händig och van att snickra och bygga om hemma finns förutsättningar att du kan sätta kakel i torra utrymmen själv. Men du behöver vara noggrann och följa de instruktioner som finns till hands från tillverkarna. Vi svarar gärna på dina frågor och ger tips.

Underlag

Spån och träskivor får inte användas som underlag. Är det ett våtutrymme ska det istället förstärkas med rekommenderad spackelprodukt från tillverkaren. Fuktkänsligt skivmaterial får inte användas i våtrymmen.

Golvlutning

Om du har ett fall på golvet till golvbrunnen råder vi dig att inte köpa för stora plattor. Mindre plattor följer fallet bättre och du får ett bra slutresultat.

Tätskikt

Sätter du kakel i ett våtutrymme måste du tätskikta. Detta innebär att du monterar tätskiktsduk på underlaget. Ett viktigt moment som förhindrar fuktskador. OBS! Följ leverantörens anvisningar för det tätskiktssystem du installerar. Säkrast är att anlita ett välrenommerat plattsättningsföretag.

Montage

Planera upp plattorna innan du börjar kakla så du inte råkar ut för svåra kapningar i slutet av plattsättningen.
Använd en borrmaskin med omrörare för att få rätt konsistens för kakelfixet.
Med en fixkam stryker du ut fixet över väggen. Bred inte ut mer kakelfix än vad du hinner plattsätta inom ca 10 min, för annars kan fästmassan hinna torka för mycket. Med den tandade fixkammen drar du sedan ut fixet för att få jämn och rätt tjocklek.
Fäst plattorna på väggen. Ett kakelkryss eller kakelsnöre kan vara bra om du vill vara säker på att det blir samma avstånd mellan plattorna.

När fixet torkat kan du börja applicera fogmassan. Men dra först bort kakelsnöret om det använts. Har man använt kakelkryss, låter man dessa sitta kvar. Pressa fogmassan in i fogarna med en gummispackel och dra sedan bort överflödig fogmassa diagonalt mot fogarna. Arbeta växelvis från höger och vänster.
När kakelfogen torkat lite tvättas kaklet med en fuktig svamp. Använd en torr trasa för att polera kaklet när fogmassan på plattorna torkat. Läs anvisningen till fogmassan eftersom vissa modeller skall hållas fuktiga längre och då bör poleringen ske med en fuktig svamp eller liknande. Sedan är det bara att sätta silikonfogarna. Tänk på att det blir snyggast med en silikonfog i samma färg som fogmassan.

Fråga oss efter mer detaljerade instruktioner från tillverkarna.

HJÄLPMEDEL

Hink
Borrmaskin med omrörare
Svamp
Kakelsnöre eller kakelkryss
Gummispackel
Bruksslev
Fixkam
Skelettspruta och silikon
Kakelskärare eller kakeltång
Fogspackel
Maskeringstejp